Muna, where are you now?

Mitt senaste arbete är klart; en videodokumentation av Karin Sandbergs performance/körverk som framfördes av Göteborgs Indiekör på Göteborgs Konsthall den 18 november.

Mouna, where are you now? handlar om en somalisk 14 årig flicka som kom ensam till Göteborg 2010. Efter fem månader försvann hon, ingen vet vad som hände.

Redigeringsarbete kan vara som en bubbla, där det mest är praktiska saker som ockuperar tankarna. Därför kan det ta ett tag innan man tar till sig själva innehållet i det man har framför sig. Men när jag väl satte mig in i Karins verk kan jag inte säga annat än att jag blev emotionellt påverkad. Tydligen har försvunna flyktingbarn varit relativt vanligt förekommande de senaste åren. 800 ensamkommande har försvunnit under perioden 2007–2012. Ingen vet vart de tagit vägen och få verkar bry sig att leta. En av dessa 800 är 14 åriga Mouna.

För mig placerar sig Karins verk i ett intressant gränsland mellan poetiskt framställning och rå fakta. Utifrån denna position blir verket både en sång om existensens melankoli och ett högst aktuellt kritiskt inlägg mot ett politiskt system som låter barn försvinna.

emanuelkarins

Konstnär Karin Sandberg och fotograf Emanuel Cederqvist

Även värt att nämna är att verket framfördes mitt i en installation av konstnärsduon Benandsebastian. Denna har titeln Museum of nothing och är en del av Göteborgs biennalen. Installationens tema är mellanrum och tomrum; gamla museimontrar och kartonger huller om buller, som en lagerlokal, där saker hastigt stuvats in. Museum of nothing blev som en fond och gav upplevelsen ett extra lager.

/Daniel Josefsson

Comments are closed.